четвер, 19 вересня 2013 р.

Цітарум - найбрудніша річка в світі


Річка Цітарум (Citarum) розташована на острові Ява в Індонезії. Колись це була неспішно поточна річка, в яку рибалки закидали свої мережі, а морські птахи здобували собі їжу. Місцеві жителі з річки брали воду для своїх побутових потреб. Води річки наповнювали численні іригаційні канали для зрошення рисових полів.
Сьогодні ж річка Цітарум знаходиться в умовах екологічної катастрофи, задихаючись від тонн побутового сміття, виробленого дев'ятьма мільйонами людей, і викидами сотень заводів.
Килим із сміття на поверхні річки настільки щільний, що єдиним нагадуванням про те, що тут є вода, є невелика дерев'яна рибальський човен, що пливе по річці.
 
Пасажири човнів більше не намагаються ловити рибу. Зараз набагато вигідніше заробляти собі на прожиток виловлювання мотлоху з води, який колишні рибалки можуть потім продати - це пластикові пляшки, зламані ніжки стільця, гумові рукавички. У кращому випадку збирачі сміття заробляють своїм ремеслом 1-2 фунти в тиждень, щодня ризикуючи підхопити якесь захворювання.



Немає коментарів:

Дописати коментар