вівторок, 24 вересня 2013 р.

Стародавні гробниці Каунос


У Туреччині багато пам'яток, в тому числі і два Дива Світу . Однак про це місто чому то рідко і мало згадують. Античне місто Каунос знаходиться на території сучасної Туреччини , в декількох кілометрах від міста Дальян і найбільшу популярність серед туристів отримав через скельних поховань датуються IV століттям до нашої ери.
Перші згадки Каунос відносяться аж до 3 тисячоліття до н. е. . Заснував античне місто син Мілетоса Каунос , який був вигнаний з батьківського дому через забороненою зв'язку з рідною сестрою. За час свого існування містом правили самі різні народи . Каунос належав персам , карійці , іонійцями , грекам , римлянам і візантійцям .
У часи свого розквіту Каунос був великим портовим містечком . Проте з часом бухта сильно обміліла через мулових наносів , і кораблі більше не змогли заходити в порт міста . Все це негативно позначилося на торгівлі . Багато городян залишилися без роботи і в пошуку кращого життя вирішили покинути античне місто . З часом Каунос спорожнів і прийшов в запустіння.
Найвідомішим спорудженням античного міста є скельні поховання , які вперше з'явилися ще в 4 столітті до нашої ери , і використовувалися за призначенням навіть за часів правління римлян. В даний час в місті тривають археологічні розкопки під керівництвом археолога професора Дженгиз Ишик . У результаті досліджень на місці античного міста Каунос були знайдені предмети , які відносяться давнього, середнього , римських і візантійських періоду .
Оглянути всі гробниці вийде далеко не у всіх, так як підійти до деяких з них вельми складно , так як вони розташовані на великій висоті. Однак якщо ви бажаєте вивчити гробниці досконально , то можна скористатися мотузяною драбиною . Тіла похованих тут людей зотліли вже багато років тому і тільки дві левові голови , які дивляться один на одного з вершин гробниць , зберігають пам'ять про давно зниклих цивілізаціях .
Всього тут існує два типи поховань : для простолюдинів і для знаті . Поховання першого типу являють собою лежак з трьох каменів , на які і вкладалося тіло. Фасад такий могили оформлявся іонійськими колонами і фронтоном .
Поховання для знаті зовні мало відрізняються від могил простолюдинів , однак по внутрішньому оздобленню можна легко здогадатися яка людина тут колись був похований . Багато в чому така " маскування " була створена спеціально , в якості захисту могил від розграбування . Однак мародерів і грабіжників це анітрохи не збентежило.




Немає коментарів:

Дописати коментар