середа, 25 вересня 2013 р.

Карнакський храм Луксора


Однією з великих історичних пам'яток Єгипту є Карнак , Карнакський храм Луксора . Знаходиться він у межах міста. Частенько його називають також Луксорський храм . На самій- то справі Луксорський храм - дещо інше будова , колишня частина Карнака , нині відділена від нього різними сучасними будівлями. Однак культурна цілісність , тим не менш, зберігається. Луксорський і Карнакський храми з'єднані між собою чудовими алеями сфінксів. Луксорський Карнакський храм - це не просто храм , а цілий комплекс храмів , споруджений на честь єгипетського бога Амона і його сімейства , до складу якого входять богиня Мут і син , місячний бог Хонсу - у той час , коли Амон був головним божеством єгипетського пантеону.
Однак історія Стародавнього Єгипту показує піднесення різних богів - це залежало , в першу чергу , від того , яка група жерців брала гору і максимально впливала на фараонів. З тих пір , як єгипетської столицею стали Фіви , значно піднеслася значення групи жерців Амона .
Храмовий комплекс Карнак є втіленням могутності й багатства жрецтва Амона в період вищого розквіту міста Фіви . У ньому зводилися будови різними фараонами протягом цілих століть. Навіть Птолемеї - сама остання династія елліністичного Єгипту - споруджували тут новітні будови. Більшість фараонів намагалося перевершити своїх попередників , створюючи все більш величні і багаті споруди. Тепер це все може побачити будь-який турист , обійшовши весь Карнакський комплекс , а він досить великий - півтора кілометра в довжину і сімсот метрів завширшки !
Карнакський храмовий комплекс ділиться на три різні частини , присвячені Хонсу , Мут і Амону . Самим вражаючим з пам'ятників є храм Амону . Цей храм свого часу будувався кількома фараонами і при цьому постійно розширювався. Грандіозний зал довжиною в 103 метри , що нараховує 144 колони , кожну з яких прикрашають кольорові розпису.
Храмовий комплекс у Карнаці також включає й інші різні цікаві споруди , наприклад , невеликий храм Птаху зі статуєю богині Сохмет . Ця статуя була вирізана з глиби граніту. Храм був збудований великим завойовником Тутмосом III .
Взагалі вся територія Карнака повна різними обелісками , пілонами і статуями . По ньому можна прогулюватися з ранку до вечора. До того ж вечорами тут завжди влаштовується приголомшливе світло- звукове шоу.Що ж ще подивитися в Карнаці ? Це досить складно перераховувати . Неодмінно варто побачити так звані "сонячні зали» . Серед них найзнаменитішим є « ботанічний зал» , прикрашений різноманітними розписами екзотичних звірів і кольорів. Варто також прогулятися до красивого озера, яке прилягає до комплексу Карнака з південного боку - воно завжди вважалося священним. А на березі споруджений і граніту жук- скарабей - скарабеї в Стародавньому Єгипті були священними і частенько у вигляді скарабеїв робили амулети .







Немає коментарів:

Дописати коментар