неділя, 8 вересня 2013 р.

Топіарниє сади - один з найдавніших видів садового мистецтва


Топіарних сад - це сад живих форм , сад , в якому рослинам штучним чином придаются різноманітні геометричні форми , форми архітектурних споруд - бордюрів , стін , арок , мостів і т.д. , а також будь-які інші форми - наприклад , форми птахів , тварин , людей або казкових істот . Для створення топіарних садів використовуються чагарники та дерева , що добре переносять стрижку - наприклад , самшит , тис, ялівець , лавр благородний , граб , бирючину , биот , липу мелколистную , тую , барбарис , бук і оливу .


Мистецтво фігурної стрижки садових рослин зародилося в Римській імперії , в саду імператора Юлія Цезаря. У відомій праці Плінія старшого " ​​Природна історія " заслуга створення першого акуратно підстриженого дерева приписується придворному Цезаря на ім'я Калві . Цезарю таке нововведення дуже сподобалося , і мода на Топіарії швидко поширилася по садах римських аристократів.
Після падіння Римської імперії естетика топіарних садів прийшла в занепад . Зберегти сади і техніку їх створення змогли тільки перейняли це мистецтво у Римській Імперії монастирі та абатства . Якийсь час топіарниє сади переживали епоху забуття , але в епоху Ренесансу вони пережили друге народження. Мистецтво художньої стрижки рослин підкорило всю Європу. Топіарії стали абсолютно невід'ємною частиною європейських садів і широко використовувалися для створення довгих прогулянкових алей , популярних у той час лабіринтів , а також нескінченних живоплотів , що оточували квітники та городи.
Саме в цей час були створені знамениті сади у Версалі , Тоскані і Старої Англії . Ці сади відмінно збереглися і підтримуються досі практично в первозданному вигляді. Найвідоміші сади світу: сад Ледью в Меріленді ( США ) , сади Лонгвуд в Пенсільванії ( США ) , Левенс Хол і Грейт Дікстер (Англія ) , Друммонд - Парк (Шотландія).
Надалі мода на Топіарії все так само переживала те злети , то падіння: топіарних сад оголошували то насильством над рослиною , то єдино можливим способом приведення саду в порядок. Але й донині цей вид паркового мистецтва досить популярний.









Немає коментарів:

Дописати коментар