середа, 2 жовтня 2013 р.

Одяг для сходжень


Збираючись на сходження потрібно тримати в голові те , що погода в горах може мінятися кілька разів протягом години. Наприклад в сонячний літній день знизу може піднятися хмара , засипати все снігом і сховатися. Сніг зійде протягом години. Говорити про перепадах погоди протягом дня не доводиться.

Загальні принципи
Для початку розглянемо комплект одягу для літнього сезону .
нижню білизнутермобілизнаутепляючий шар ( полартек , фліс)вітрозахистшапкарукавички
Трохи розберемо список , наведений вище.
Самий перший шар , про який всі мовчать - нижня білизна. Не соромтеся , підіть і купіть синтетичне спортивне білизна , яке працюватиме згідно загальному принципу - «швидко намокнути і швидко висохнути ».
Термобілизна - синтетичні штани і кофта щільно прилягають до тіла . Завдання цього шару максимально швидко відводити вологу від вашого тіла. Синтетика швидко намокає , але і сохне швидко. Буває чисто синтетичним , або з додаванням вовни. Чисто вовняна білизна не підійде для наших цілей , оскільки буде довго сохнути.
Утеплюючий шар - кофта і штани з матеріалу Polartec , який де- факто є стандартом у цій галузі. Цей шар теж швидко намокає , і теж швидко сохне. При цьому він значно товщі ніж попередній. Його завдання не перешкоджати відведенню вологи і , природно , гріти вас .
Вітрозахист - це третій шар , який повинен захищати вас від зовнішніх впливів вітру і опадів. У сучасних куртках використовуються матеріали дозволяють виводити випаровування тіла , і при цьому не пропускати вологу ззовні. Цей шар надівається тільки при необхідності (тобто в разі сильного вітру або опадів) , тому що якою б хорошою і сучасною не була мембрана , вона не зможе відводити всю вологу. Ходіть в поларі !
На голові має бути шапка або бафф ( Buff ) . При активній роботі голова постійно потіє , що в сукупності з вітром може зіграти поганий жарт з вашим здоров'ям. Я думаю ви здогадалися , що шапка теж повинна бути з полара . Ні в якому разі не купуйте шапки з Windblock , оскільки в них голова буде дуже сильно потіти , а під час зупинок мерзнути. 

Руки
Кращі рукавички для теплої пори року робляться з полара або віндблока . Вони , навіть будучи мокрими , не втрачають своїх теплоізоляційних властивостей . Вовняні рукавички хороші всім , крім того , що швидко промокають , довго сохнуть і швидко рвуться. 

Ноги
Штани повинні вписуватися в загальний принцип , але можуть трохи відрізнятися . Часто вони робляться з матеріалів категорії Softshell , це щось середнє між вітрозахистом і Полар . Влітку , якщо дозволить погода , в них можна ходити без термобілизни .
Взуття . Для простих скельних маршрутів підійдуть трекінгові черевики. Для комбінованих маршрутів ( включають в себе скелі і лід ) краще мати жорсткі черевики , сумісні з кішками. Втім , на нескладні маршрути , на яких буде мало льоду , можна брати трекінгові черевики і прив'язні кішки.
Шкарпетки краще мати хороші (як і все інше. Існують спеціальні шкарпетки для трекінгу , посилені там , де це потрібно. І так, вони теж відводять непотрібну вологу.
Ліхтарики на ноги. Не дивуйтеся , мова йде не про маленьких світильниках на батарейках. Я кажу про спеціальні гамашах , які надягають поверх штанів і черевиків . Вони призначені для того , щоб не дати снігу і дрібним камінню потрапити до вас у черевики.
Восени термобілизна стає товщі , в рюкзак додаються рукавиці ( саме рукавиці !) І пухова жилетка .Для зими має сенс купити серйозні черевики , в яких ходять на великі гори (такі , де влітку температури як у нас взимку). Рукавиці замінюють рукавички , а пухова / синтетична куртка замінює жилет.
Головна ідея всього костюма - можливість регулювати теплообмін за рахунок додавання / видалення чергового шару одягу. Тобто поки ви йдете , вам може бути комфортно в термобілизна , коли ви сіли , щоб перепочити , то наділи полар . А коли піднявся вітер , то ще й вітрозахисну куртку.
( c ) Кирило Білоцерківський

Немає коментарів:

Дописати коментар